Hormonfria preventivmedel för kvinnor, de bästa metoderna
I den här artikeln får du veta mer om hormonfria preventivmedel och om de preventivmetoder som du som kvinna har tillgång till. Du får också en inblick i hur metoderna fungerar, hur mycket de kostar och hur säkra de är.
För att ange säkerheten använder vi Pearl-indexet. Detta anger hur många kvinnor som har blivit gravida om de har använt preventivmetoden regelbundet under ett år. Ett Pearl-index på 15 innebär att 15 av 100 kvinnor har blivit gravida under ett år med denna metod.
Vilka preventivmetoder finns tillgängliga för kvinnor?
Till skillnad från preventivmedel för män finns det en hel rad olika preventivmedel för kvinnor. De kan delas in i fyra olika kategorier:
Hormonella preventivmetoder: I dessa preventivmetoder administreras kroppens egna östrogener och gestagener på olika sätt. Dessa hormoner lurar kroppen att tro att du är gravid, vilket innebär att du inte längre kan bli gravid.
Kemiska preventivmedel: Kemiska preventivmedel, t.ex. geler eller krämer, dödar spermierna eller gör dem oförmögna att röra sig. Dessa spermicider bör endast användas i kombination med andra preventivmedel eftersom de är för osäkra på egen hand.
Mekaniska preventivmetoder: Dessa inkluderar kvinnokondomer, cervixkapslar eller kopparpreventivmedel. Dessa preventivmedel skapar en barriär som spermier inte kan ta sig igenom.
Naturliga preventivmedel: Denna kategori av hormonfria preventivmedel omfattar temperaturmetoden eller kalendermetoden. Syftet med dessa metoder är i princip att övervaka din kropp för att fastställa dina fertila dagar.
Naturligt preventivmedel
För närvarande finns det 5 olika naturliga preventivmetoder som du kan använda för att få hormonfria preventivmedel. Det fina är att om de används på rätt sätt och regelbundet kan de faktiskt vara mycket säkra.
Många kvinnor rapporterar dessutom att dessa metoder har hjälpt dem att bättre förstå och uppfatta sin cykel och sin kropp.
Redan av denna anledning kan det vara värt att prova en eller flera metoder.
Det är viktigt att komma ihåg att du inte ska avstå från samlag eller använda andra preventivmetoder, t.ex. kondomer, endast på ägglossningsdagen. Sperma kan överleva i livmodern i upp till fyra dagar. Detta innebär att du bör planera minst fem dagar av avhållsamhet eller skydd.
Naturligt preventivmedel med kalendermetoden
Prevention med kalendermetoden är en av de äldsta naturliga preventivmetoderna. Den utvecklades nästan samtidigt på 1920-talet av gynekologerna Kyusaku Ogino och Hermann Knaus, varför metoden också kallas "Knaus-Ogino-metoden".
Allt du behöver för att använda kalendermetoden är en cykelkalender eller cykeldagbok.
Det är viktigt att du observerar och dokumenterar din cykel i ungefär 6 månader innan du börjar beräkna. Är din cykel regelbunden? Regelbundet avvikande eller oregelbundet?
Metoden utgår i princip från en 28-dagarscykel med ägglossning efter 14 dagar.
Du kan läsa mer om hur beräkningen går till här.
Kostnader: Från cirka 6 euro för en cykelkalender, men den fungerar med vilken kalender som helst.
Pärlindex: 9 av 100
Livmoderhalsmetod i stället för p-piller
Med den cervikala metoden måste du känna på livmoderhalsen. Det beror på att den förändras under menstruationscykeln. Omedelbart efter menstruationen känns livmoderhalsen fast och stängd. Den ligger också närmare ingången till slidan.
Under de fertila dagarna är livmoderhalsen mjuk (som läppar) och lite öppen. Dessutom befinner den sig nu längre in i kroppen.
Denna metod kan kombineras väl med följande naturliga preventivmetoder.
Kostnader: Kostnadsfritt
Pärlindex: 3 till 23 av 100
Preventivmedel genom observation av livmoderhalslem
Metoden med cervix slem, även kallad Billingsmetoden, fungerar på samma sätt som cervixmetoden.
Slemmet i livmoderhalsen förändras under cykeln, från klumpigt och trögflytande efter menstruationen till mjölkaktigt molnigt strax före ägglossningen. Ju närmare ägglossningen du kommer, desto mer flytande och klarare blir ditt slem från livmoderhalsen.
Under de mest fruktbara dagarna kan du dra trådar med slemmet mellan fingrarna.
För att använda preventivmetoden cervixslemhinnan måste du testa och registrera mängden, färgen och konsistensen varje dag. Om mängden slem från livmoderhalsen ökar på kort tid kan du räkna med att få ägglossning om 2-3 dagar.
Kostnader: Kostnadsfritt
Pärlindex: 15 av 100
Hormonfritt preventivmedel med temperaturmetoden
Med denna metod måste du mäta din kroppstemperatur med en termometer när du stiger upp, vilket också kallas basal kroppstemperatur.
Efter ägglossningen stiger kroppstemperaturen med några tiondelar av en grad och stannar där fram till menstruationen för att sedan sjunka igen.
Eftersom din kroppstemperatur också kan påverkas av stress eller sjukdom bör du alltid kombinera den med andra metoder, till exempel Billingsmetoden.
Vissa fitness trackers har redan funktioner för kontinuerlig mätning av kroppstemperaturen. Det kan till exempel vara Fitbit eller Oura.
Kostnader: Beroende på produkt mellan 2 och 399 euro.
Pärlindex: 0,8 till 3 av 100
Preventivmedel med den symptotermiska metoden
Den symtothermiska preventivmetoden är en kombination av temperaturmetoden, cervixslemhinnemetoden och vid behov cervix- eller kalendermetoden.
Genom att kombinera de olika metoderna kan du få en mer tillförlitlig prognos för dina fertila dagar.
Kostnader: 2,- till 399,- euro, eventuellt löpande kostnader för appar.
Pärlindex: 0,4 av 100
Kopparspiral, kopparkedja eller kopparkula för långvarig antikonception
Den stora fördelen med kopparpreventivmedel är att de sätts in en gång av din gynekolog och att du kan använda dem i upp till fem år. Var sjätte månad måste du kontrolleras för att se till att allt fortfarande är på plats, och det är allt.
Kopparn skadar spermierna och gör dem oförmögna att röra sig. Dessutom förändras livmoderhalsen, vilket också gör det mycket svårare eller omöjligt för spermier att tränga in.
Nackdelen med dessa hormonfria preventivmedel är att de är mycket smärtsamma att sätta in och ta bort. I vissa fall kan de också orsaka kraftigare menstruationsblödning och obehag.
Kostnader: Mellan 120 och 400 euro.
Pärlindex: 0,4 till 1 av 100
Diaphragma eller pessar för preventivmedel utan hormoner
Dessa två hormonfria preventivmetoder är tekniska preventivmedel för kvinnor. Det är silikonskivor som också har en fjäderring inuti. Pessaret eller livmoderhalslocket kan sättas in upp till två timmar före samlag för att blockera spermierna.
Preventivmedlen bildar därför en barriär framför livmoderhalsen, som kan förstärkas ytterligare genom att använda spermiedödande medel, t.ex. preventiva geler eller krämer.
Cervikalkapslarna kan till och med fästa lite vid livmoderhalsen, vilket gör att de sitter fastare.
Nackdelarna med dessa alternativ till p-piller är att de måste vara kvar i slidan i minst 8 timmar efter sex. De måste också anpassas särskilt av gynekologer. Dessutom kan de leda till oönskade graviditeter om de sätts in på fel sätt, och de skyddar inte heller mot könssjukdomar.
Kostnader: Ca 31-70 euro plus de preventiva gelerna eller krämerna på ca 10-15 euro per tub.
Pärlindex: 1 till 20 av 100
Kvinnliga kondomer som ett alternativ till p-piller
Kvinnliga kondomer, eller "femidoms", liknar manliga kondomer. För att använda den måste du föra in den ena änden i slidan och hålla den på plats. Den andra änden sitter på utsidan och täcker vulvafläpparna. Penisen förblir täckt av denna latexhud som fångar upp all sperma.
En annan fördel med femidoms är att de också skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar.
Tyvärr finns det också nackdelar. De kan krackelera när du använder dem, de kan glida och de är inte nödvändigtvis lätta att använda.
Kostnad: Mellan 8,50 och 10,50 per förpackning.
Pärlindex: 5 till 25 av 100
Kondomer för säker preventivmedel
Som ett alternativ till femidoms finns det naturligtvis kondomer som mannen bär.
De är visserligen inte ett preventivmedel för dig som kvinna i den meningen, men de är ändå ett hormonfritt alternativ som är lätt att använda och få tag på.
För att du (eller din partner) ska kunna ha det säkrast och roligast med dem måste du (eller din partner) se till att du använder rätt kondomstorlek.
Här kan du läsa om hur du och din partner kan hitta den perfekta kondomstorleken.
Kostnader: Från cirka 3,95 euro per förpackning.
Pärlindex: 2 till 12 av 100
Sterilisering - hormonfri, men definitiv
Sterilisering är en hormonfri preventivmetod för kvinnor och män som inte längre vill ha barn. Även om det ofta sägs att sterilisering kan återgå är chanserna att lyckas med detta små och även om det lyckas minskar chanserna för lyckade graviditeter.
Med denna metod blockeras eller skärs dina äggledare av. Detta hindrar äggen från att ta sig till livmodern, vilket omöjliggör befruktning.
Kostnader: Cirka 600-1 000 euro (täcks av sjukförsäkringen om ett läkarintyg visar att sterilisering är nödvändig).
Pärlindex: 0,1 till 0,3 av 100
Hur säkert är coitus interruptus som preventivmedel?
Att använda coitus interruptus (även kallad utdragningsmetoden) som preventivmetod är en av de minst säkra preventivmetoderna.
Oönskade graviditeter kan inträffa ganska lätt och det skyddar inte heller mot överföring av könssjukdomar.
I princip innebär denna metod att man drar ut penis ur slidan strax före utlösning. Detta kräver dock en hel del självkontroll, och det kan fortfarande komma ut sperma ur penis före utlösning.
Pearl-indexet på 4-18 graviditeter är endast en ungefärlig uppskattning och är troligen ännu högre i verkligheten.
Kostnader: Kostnadsfritt
Pärlindex: 4 till 18 av 100
Slutsatser om hormonfria preventivmedel för kvinnor
Det finns många olika hormonfria preventivmetoder och preventivmedel som du som kvinna kan använda i stället för p-piller, hormonpinnar eller hormonspiraler. För att hitta den bästa metoden för dig rekommenderar vi att du pratar med en gynekolog eller att du prövar naturliga preventivmetoder för kvinnor.
Läs vårt inlägg om nya och gamla preventivmedel för män om du är nyfiken på vad som finns för dem.